Κλιματολογία ανεμοστρόβιλων στην Ευρώπη σε έναν χάρτη

Οι ανεμοστρόβιλοι είναι ένα φαινόμενο που μας απασχολεί όλο και συχνότερα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κλιματολογία τους στην Ευρώπη.

 

Μελέτη δημοσιευμένη το 2014 χρησιμοποιεί δεδομένα ανεμοστρόβιλων στην Ευρώπη κατά την περίοδο 1950-2013 με σκοπό την κατανόηση της χωρικής και χρονικής κατανομής αυτού του φαινομένου.

Ολόκληρη τη μελέτη των Groenemeijer και Kuhne (2014) (από την οποία αντλήσαμε πληροφορίες για το παρόν άρθρο) μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Μεταξύ άλλων η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι το μέγιστο των ανεμοστρόβιλων συνολικά, αλλά και των ισχυρότερων σε ένταση συμβαίνει στην κεντρική Ευρώπη και συγκεκριμένα στη βόρεια-βορειοδυτική Γερμανία και τα βόρεια της Γαλλίας.

Σε ημερήσια βάση, οι ανεμοστρόβιλοι ξηράς παρουσιάζουν μέγιστο εμφάνισης μεταξύ 15:00 και 17:00 τοπικής ώρας και ελάχιστο το διάστημα μεταξύ 23:00 και 07:00. Αντίθετα οι ανεμοστρόβιλοι θαλάσσης εμφανίζουν μέγιστη συχνότητα τις πρωινές ώρες (09:00-10:00).

Στον χάρτη που ακολουθεί (ο οποίος προέρχεται από την προαναφερόμενη μελέτη), φαίνεται ποιος είναι ο μήνας με τη μέγιστη (κατά μέσο όρο) δραστηριότητα ανεμοστρόβιλων ανά περιοχή πάνω από την Ευρώπη. Είναι σαφές ότι στις βορειότερες χώρες αυτοί εμφανίζονται τους θερινούς μήνες, ενώ στις νοτιότερες κατά τους χειμερινούς μήνες.

Μέσα στα πιο θανατηφόρα επεισόδια ανεμοστρόβιλων συγκαταλέγονται ένας στο Montville της Γαλλίας στις 19/8/1845 (70 νεκροί), ένας στο Ivanovo της Ρωσίας στις 9/6/1984 (69 νεκροί), ένας στη Μαδρίτη της Ισπανίας στις 12/5/1886 (47 νεκροί) και ένας στη Sava της Ιταλίας στις 21/9/1897 (40 νεκροί).

 

Δείτε επίσης: Καταστροφικός ανεμοστρόβιλος στην Αντάλια της Τουρκίας (βίντεο)

Related posts

Κλιματική αλλαγή: Κινέζος πολυμαθής του 11ου αιώνα ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε ότι το κλίμα αλλάζει

Μεγαλύτερη και από την Ανταρκτική η τρύπα του όζοντος στον Νότιο Πόλο

Τροπικοί τυφώνες: Αυξάνονται συνεχώς σε πλήθος και μέγεθος