Νεφοποίηση πάνω από την Χαλκιδική – Ένα σύντομο μάθημα μετεωρολογίας (βίντεο)

Είναι πράγματι ενδιαφέρον να κοιτάς τον ουρανό και να καταλαβαίνεις πως δημιουργούνται όλοι αυτοί οι νεφικοί σχηματισμοί.

 

Το ανήσυχο βλέμα της ομάδας του NorthMeteo δεν παύει ποτέ να είναι… ανήσυχο! Ούτε καν στις διακοπές.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε μία νεφική μάζα altocumulus undulatus (νωρίς το πρωί της 4/8/2019) αλλά και νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης (cumulus) να δημιουργούνται πάνω από την Χαλκιδική (Άγιο όρος). Το αίτιο σε αυτήν την περίπτωση είναι η σύγκλιση των επιφανειακών ανέμων (από τον Τοροναίο κόλπο και ανατολικότερα ανατολικοί υγροί άνεμοι και βορειοδυτικοί ψυχροί στις δυτικότερες περιοχές), αλλά και η ορογραφία, που ουσιαστικά εξαναγκάζουν τις υγρές αέριες μάζες, που μεταφέρονται επιφανειακά μέσω του ανατολικού ρεύματος από το Θρακικό πέλαγος, σε ανοδική πορεία.

 

 

Τα νέφη αυτά όπως θα παρατηρείσετε παρουσιάζουν κυματώδη μορφή. Τα βασικά αίτια είναι τόσο η ορογραφία που προκαλεί μηχανική τύρβη (το ανατολικό ρεύμα εξαναγκάζεται σε τυρβώδη ροή εξαιτίας της ύπαρξης ορεινών όγκων), όσο και η διάτμηση του ανέμου (μεταβολή της ένταση και διεύθυνσης του ανέμου καθ ύψος), η οποία επίσης προκαλεί τυρβώδη ροή.

 

Για ό,τι νεότερο μπορείτε να ακολουθείτε την ομάδα μας στο facebook, το κανάλι μας στο youtube και τον λογαριασμό μας στο Instagram.

 

Η ζώνη σύγκλισης αργότερα μέσα στο μεσημέρι μετακινείται δυτικότερα, οπότε νεφικοί σχηματισμοί σχηματίζονται πανω από την χερσόνησο της Σιθωνίας. Στους χάρτες που ακολουθούν φαίνεται αυτή η μετατόπιση της σύγκλισης.

Related posts

ΥΓΡΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ (ΜΕΡΟΣ 2)

Κυκλογένεση στα υπήνεμα των Άλπεων – Τα χαμηλά της Γένοβας (άρθρο γνώσης με επεξηγηματικά σχήματα και παραπομπές)

Η γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας (κείμενο, επεξηγηματικά σχήματα και βίντεο)