Ο μεσογειακός κυκλώνας “Ξενοφών” στο μικροσκόπιο (δορυφορική)

Ο μεσογειακός κυκλώνας “Ξενοφών” ήδη έχει σχηματιστεί και προσεγγίζει την Ελλάδα από νοτιοδυτικά. Ας προσπαθήσουμε όμως να καταλάβουμε τη δομή του στο μέτρο του δυνατού χρησιμοποιώντας τη δορυφορική εικόνα αλλά και δεδομένα που μας δίνουν οι χάρτες των προγνωστικών μοντέλων.

Ο δορυφόρος Terra Modis αποκαλύπτει τη δομή του μεσογειακού κυκλώνα “Ξενοφών” ή “Ζορμπάς”, όπως εναλλακτικά ονομάστηκε. Στη δορυφορική παρατηρούμε την απουσία νεφών στον τομέα όπου μεταφέρεται η ψυχρότερη και ξηρότερη αέρια μάζα από τα Βαλκάνια προς τα νοτιοδυτικά. Στη συνέχεια κινείται περιμετρικά του κυκλώνα φτάνοντας τελικά στα βόρεια της Αφρικής (Λιβύη, Τυνησία). Η ψυχρή αυτή αέρια μάζα τελικά στροβιλίζεται προς τον κυκλώνα (στο νοτιοανατολικό τμήμα του, όπου συναντώντας τα θερμά ύδατα του Λιβυκού πελάγους δημιουργεί διάσπαρτα νέφη cumulus (διαφόρων υποκατηγοριών).

Ο θερμός πυρήνας του κυκλώνα ουσιαστικά αποτελείται από συμπαγή νέφωση. Μέσα σε αυτόν διακρίνονται κάποιες ζώνες βροχοπτώσεων παρόμοιες με αυτές που μπορούμε να διακρίνουμε και σε έναν τυφώνα (περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά των μεσογειακών κυκλώνων δείτε εδώ). Το “μάτι του κυκλώνα” διακρίνεται στο κέντρο του συστήματος. Τέλος εξαιτίας της ροής που δημιουργεί ο κυκλώνας, θερμές αέριες μάζες κινούνται βορειότερα πάνω από την ηπειρωτική χώρα και το Αιγαίο, οι οποίες συναντούν τις ψυχρότερες επιφανειακές αέριες μάζες των Βαλκανίων. Ως αποτέλεσμα, κινούνται ανοδικά και δημιουργούν μία εκτενή νεφική μάζα πάνω από τις περιοχές αυτές.

Related posts

Κρεσέντο χειμώνα ή false alarm?

Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη – Προοπτική ψύχους για τη χώρα

Ουκρανία: Μία κακή μετεωρολογική συγκυρία