Ο Τυφώνας Ολίβια κατέχει το ρεκόρ έντασης ανέμου στη γη

Στις 10/4/1996 καταγράφηκε η υψηλότερη ένταση ανέμου στη γη (από τότε που υπάρχει αρχείο μετρήσεων) στη δυτική Αυστραλία κατά τη διάρκεια του τυφώνα Ολίβια.

 

Πιο συγκεκριμένα στις 10:55 UTC στις 10 Απριλίου 1996 κατά μήκος της ακτογραμμής του Barrow Island, ένας αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός κατέγραψε την υψηλότερη τιμή ανέμου που έχει ποτέ καταγραφεί στη γη. Ο λόγος για μία ριπή διάρκειας τριών δευτερολέπτων και έντασης 408Km/h, η οποία καταγράφηκε σε ύψος 10 μέτρων πανω από τη στάθμη της θάλασσας. Μέσα στα επόμενα 5 λεπτά από την καταγραφή ρεκόρ το ίδιο ανεμόμετρο κατάγραψε άλλες δύο ριπές στα 369km/h και 374km/h. Αρχικά, υπήρχαν αμφιβολίες για την εγκυρότητα της μέτρησης, η οποία ωστόσο το 1999 παρουσιάστηκε επίσημα ως τιμή ρεκόρ στο Offshore Technology Conference. Το 2009, ο παγκόσμιος μετεωρολογικός οργανισμός ερεύνησε τον τυφώνα Gustav που χτύπησε το Pinar del Rio στην Κούβα το 2008 με μέγιστη ριπή στα 340km/h.

 

Στον παρακάτω χάρτη φαίνεται η πορεία του τυφώνα Ολίβια. Οι μέγιστες ριπές σημειώθηκαν στην περιοχή των ροζ αποχρώσεων όταν και το σύστημα πλησιάζε την βορειοδυτική ακτογραμμή της Αυστραλίας.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τυφώνας Ολίβια, ο δορυφορική άποψη του οποίου φαίνεται στην επόμενη εικόνα, παρουσίασε ελάχιστη τιμή ατμοσφαιρικής πίεσης στο κέντρο του στα 939mb.

 

Πηγή: bom.gov.au

Related posts

Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας – Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα

Η Ευρώπη παραδίνεται στην κακοκαιρία ‑ Ανεμοι ρεκόρ και κύματα 12 μέτρων

Τραγωδία χωρίς τέλος στη Λιβύη: Στους 11.300 οι νεκροί της κακοκαιρίας Daniel