Θεσσαλονίκη: Οι μετεωρολογικές συνθήκες του Οκτωβρίου 2020 (διαγράμματα)

Ο φετινός Οκτώβρης έκανε θερμή εκκίνηση, ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν παρόμοια. Θερμός ή ψυχρός ο μήνας που μας πέρασε στη Θεσσαλονίκη; Ας δούμε τι κατέγραψαν δύο από τους σταθμούς του Northmeteo.

 

Για την συγκεκριμένη κλιματική αναφορά χρησιμοποιήσαμε δεδομένα των σταθμών Λευκού Πύργου και Κηφισιάς στο κέντρο και τα ανατολικά τμήματα του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης (σχήμα 1), τα οποία συγκρίναμε με τα κλιματικά δεδομένα του σταθμού του ΑΠΘ. Να τονιστεί βέβαια ότι ο σταθμός του ΑΠΘ κατέχει σημαντικά διαφορετική θέση όσον αφορά τον περιβάλλοντα χώρο σε σχέση με τους σταθμούς Κηφισιάς και Λευκού Πύργου. Η συγκεκριμένη αναφορά προσεγγίζει κυρίως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του φετινού Σεπτεμβρίου σε σχέση με το κλίμα της πόλης.

 

Σχήμα 1 – Τοποθεσία μετεωρολογικών σταθμών NorthMeteo στη Θεσσαλονίκη που χρησιμοποιήθηκαν στην συγκεκριμένη κλιματική αναφορά.

 

 

Θερμοκρασία

Με έντονο άρωμα καλοκαιριού ξεκίνησε ο Οκτώβριος σημειώνοντας ιδιαίτερα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στην Θεσσαλονίκη, στο δεύτερο μισό του μήνα όμως ο υδράργυρος επανήλθε σε κανονικά επίπεδα. Συνοψίζοντας:

  1. Η μέση θερμοκρασία που κατέγραψαν τόσο ο σταθμός στην Κηφισιά όσο και αυτός του Λευκού Πύργου ήταν κοντά στη μέση μέγιστη του μήνα (20.4°C) έως και τις 17/10. Μάλιστα στις 6/10, η μέση θερμοκρασία των δύο σταθμών ξεπέρασε κατά σχεδόν 4°C τη μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα, ευρισκόμενη 8°C πάνω από τα κλιματικά επίπεδα.
  2. Οι μέγιστες θερμοκρασίες για τον μήνα Οκτώβριο σημειώθηκαν στις 6/10 και ήταν μεταξύ 28-29°C. Το ίδιο πρωί η ελάχιστη θερμοκρασία βρέθηκε μεταξύ 21-22°C, δηλαδή 8-9°C πάνω από τα κλιματικά.
  3. Από τις 17/10 έως και το τέλος του μήνα, η θερμοκρασία επανήλθε πλέον σε σχεδόν κανονικά επίπεδα με τη μέση θερμοκρασία να είναι εντός των κλιματικών τιμών (~17°C) ή ελάχιστα θερμότερη. Και πάλι οι μέγιστες θερμοκρασίες όμως ξεπέρασαν έως και κατά 4.5°C τα κλιματικά επίπεδα.
  4. Η χαμηλότερη θερμοκρασία σημειώθηκε στις 22/10 στον Λευκό Πύργο και ήταν 10.5°C, χαμηλότερη κατά 2.5°C σε σχέση με τα κλιματικά.
  5. Η μέση θερμοκρασία του σταθμού Λευκού Πύργου για το μήνα Οκτώβριο ήταν 18.9°C και του σταθμού Κηφισιάς 19.8°C, δηλαδή 2-3°C πάνω από τα κλιματικά επίπεδα κατά μέσο όρο.

 

Σχήμα 2 – Συγκριτικό διάγραμμα ελάχιστων, μέσων και μέγιστων θερμοκρασιών για τους σταθμούς Λευκού Πύργου και Κηφισιάς. Με μωβ, πράσινη και πορτοκαλί απεικονίζονται οι μέσες κλιματικές τιμές για τον μήνα Οκτώβριο.

 

 

Βροχόπτωση

Η μέση συνολική βροχόπτωση για το μήνα Οκτώβριο στην Θεσσαλονίκη είναι 37.8mm. Συνοψίζοντας:

  1. Και στους δύο σταθμούς παρατηρήθηκαν δύο μέρες βροχόπτωσης. Στον Λευκό Πύργο στις 8/10 και 13/10, ενώ στην Κηφισιά στις 13/10 και 16/10.
  2. Το σημαντικότερο επεισόδιο βροχόπτωσης και για τους δύο σταθμούς σημειώθηκε στις 13/10 με 8.4mm για τον Λευκό Πύργο και 14mm για τον σταθμό Κηφισιάς.
  3. Συνολικά σημειώθηκαν 8.8mm στον Λευκό Πύργο και 14.8mm στον σταθμό Κηφισιάς, ποσά χαμηλότερα από τα κλιματικά κατά 29mm και 23mm αντίστοιχα.

 

Σχήμα 3 – Αθροιστικό ύψος βροχής για τους σταθμούς Λευκού Πύργου (κόκκινη γραμμή) και Κηφισιάς (μπλε γραμμή) για τον μήνα Οκτώβριο 2020.

 

 

Συμπερασματικά, ο φετινός Οκτώβριος μπορεί να χαρακτηριστεί ως ξηρός μήνας με ελάχιστες βροχές (κατά 20-30mm λιγότερο), αλλά και θερμότερος κατά 2-3°C.

Related posts

Κλιματική αλλαγή: Κινέζος πολυμαθής του 11ου αιώνα ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε ότι το κλίμα αλλάζει

Μεγαλύτερη και από την Ανταρκτική η τρύπα του όζοντος στον Νότιο Πόλο

Τροπικοί τυφώνες: Αυξάνονται συνεχώς σε πλήθος και μέγεθος