Yaas: Άλλος ένα τροπικός κυκλώνας απειλεί την Ινδία

Στην τροχιά του τροπικού κυκλώνα Yaas θα βρεθεί η βορειοανατολική Ινδία και η Καλκούτα αυτή την εβδομάδα. Δείτε αναλυτικά ποιά είναι η κατάσταση.

Μία εβδομάδα μετά τον καταστροφικό τροπικό κυκλώνα “Tauktae” στη νοτιοδυτική Ινδία που προκάλεσε 122 θανάτους, η χώρα είναι αντιμέτωπη με ένα νέο σύστημα που αναμένεται να προκαλέσει και πάλι καταστροφές. Αυτή τη φορά στη βορειοανατολική Ινδία. Η πιθανές πορείες βάση του Ευρωπαϊκού μοντέλου φαίνονται στον επόμενο χάρτη.

 

 

Η νέα καταιγίδα που ονομάζεται “Yaas” εντοπίζεται στο κεντροανατολικό τμήμα της ακτής της Βεγκάλης και αναμένεται να ισχυροποιηθεί σε ισχυρή ή και πολύ ισχυρή κυκλονική καταιγίδα μέσα στο επόμενο 24ωρο φτάνοντας σε χερσαίες περιοχές την Τετάρτη (26/5/2021). Αυτό, κατά τις αρχές της Ινδίας, σημαίνει ότι αναμένονται άνεμοι έως και 165km/h ή και παραπάνω. Παράλληλα φαίνεται πως κάποιες περιοχές θα δεχτούν από 150 έως και 500mm βροχής συνολικά μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή (28/5/2021).

Είναι σύνηθες στην περιοχή αυτή να δημιουργούνται τροπικοί κυκλώνες την περίοδο πριν και μετά από τους λεγόμενους μουσώνες, και συγκεκριμένα τις περιόδους Απρίλιος-Ιούνιος και Οκτώβριος-Δεκέμβριος. Πρέπει να αναφερθεί ότι στην περιοχή έχουν δημιουργηθεί μερικοί από τους πιο καταστροφικούς και πολύνεκρους τροπικούς κυκλώνες στη γη (π.χ., ο Bhola to 1970, ο Odisha to 1999 και ο Amphan το 2020).

Οι άνεμοι για την ώρα στον Yaas δεν ξεπερνούν τα 75km/h, πάντως αύριο Τετάρτη φαίνεται ότι θα πλήξει περιοχές της ακτής της δυτικής Βενγκάλης με ταχύτητες έως και 165km/h. Τα θερμά νερά του Ινδικού που φτάνουν και τους 30-32°C, όντας θερμότερα του μέσου όρου κατά 2-3°C, δίνουν ώθηση στο συγκεκριμένο σύστημα ώστε να ενισχυθεί σημαντικά. Στον ακόλουθο χάρτη φαίνεται η απόκλιση της θερμοκρασίας των θαλάσσιων υδάτων από το μέσο όρο.

Πηγή: Severe Weather Europe

 

Related posts

Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας – Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα

Η Ευρώπη παραδίνεται στην κακοκαιρία ‑ Ανεμοι ρεκόρ και κύματα 12 μέτρων

Τραγωδία χωρίς τέλος στη Λιβύη: Στους 11.300 οι νεκροί της κακοκαιρίας Daniel