Υποθαλάσσιες εκρήξεις στον Ειρηνικό δημιουργούν ηφαιστειογενές γυαλί (βίντεο)

Ένα σπάνιο φυσικό φαινόμενο αντίκρυσαν ερευνητές κατά τη διάρκεια υποβρύχιας βιντεοσκόπησης μιας υποθαλάσσιας έκρηξης ηφαιστείου στην Τάφρο των Μαριανών στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ερευνητές εντόπισαν μια πανέμορφη υποθαλάσσια τοποθεσία, μια τεράστια έκταση ηφαιστειακού γυαλιού, το οποίο προέκυψε από τη βαθύτερη ηφαιστειακή έκρηξη που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη.

Η έκρηξη σημειώθηκε, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, πριν τον Δεκέμβριο του 2015, σε βάθος 4,050-4,450 μέτρων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Frontiers in Earth Science.

Η έκταση ηφαιστειακού γυαλιού βρίσκεται στην άκρη της Τάφρου των Μαριανών, στο σημείο όπου συναντώνται δύο τεκτονικές πλάκες και έχει μήκος 7,3 χιλιόμετρα.

Το γυαλί σχηματίζεται καθώς το ζεστό ρευστό μάγμα συναντά τα ψυχρά θαλάσσια ρεύματα και ψύχεται.

Οι ερευνητές βασίζουν τις υποθέσεις τους για το πότε δημιουργήθηκε το μοναδικό αυτό φαινόμενο στις «υδροθερμικές οπές», οι οποίες προσελκύουν τους υποθαλάσσιους οργανισμούς να δημιουργήσουν αποικίες.

Τέτοιες αποικίες ανακαλύφθηκαν το 2016, γεγονός που έκανε τους ερευνητές να πιστεύουν ότι η έκρηξη είχε πραγματοποιηθεί λίγους μήνες πριν από την ανακάλυψή της.

Υποβρύχιες εκρήξεις είχε βιντεοσκοπήσει η αμερικανική Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας το 2009.

Πηγή: sputniknews.gr

Related posts

Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας – Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα

Η Ευρώπη παραδίνεται στην κακοκαιρία ‑ Ανεμοι ρεκόρ και κύματα 12 μέτρων

Τραγωδία χωρίς τέλος στη Λιβύη: Στους 11.300 οι νεκροί της κακοκαιρίας Daniel