Πονοκέφαλο στις ιαπωνικές αρχές προκαλεί η χαμηλή χιονόπτωση της φετινής χρονιάς που ενδέχεται να ματαιώσει τα σχέδιά τους για τους Ολυμπιακούς.

Η περιορισμένη χιονόπτωση σε σημεία της Ιαπωνίας που υπό φυσιολογικές συνθήκες αυτές τις μέρες του χρόνου θα ήταν «ντυμένα» στα λευκά, δημιουργεί προβλήματα, τόσο στους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων, όσο και στα χειμερινά θέρετρα που παραμένουν κλειστά.
Στα σχέδια των διοργανωτών των Ολυμπιακών Αγώνων περιλαμβανόταν η μεταφορά χιονιού από τη Minami-uonuma, μία πόλη στις ακτές της Θάλασσας της Ιαπωνίας, ως φυσικό «κλιματιστικό» των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.
Κι αυτό εν μέσω προειδοποιήσεων για την απειλή που συνιστά στη δημόσια υγεία ο έντονος καύσωνας που συνήθως πλήττει την πρωτεύουσα και τα περίχωρά της τη συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου (τέλη Ιουλίου, οπότε και ξεκινούν οι Αγώνες).
Ωστόσο, αν στη Minami-uonuma δε χιονίσει σύντομα και αρκετά, τα σχέδια αυτά ενδέχεται να ναυαγήσουν.
Στην αρχή της εβδομάδας, το ύψος χιονιού δεν ξεπερνούσε τα 15 εκατοστά, τη στιγμή που πριν από ένα χρόνο το αντίστοιχο χιόνι ξεπερνούσε το 1,5 μέτρο. «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι δέηση στον ουρανό» τόνισε σε εφημερίδα τοπικός αξιωματούχος, δήλωση ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης.
Οι αξιωματούχοι στης Minami-uonuma σχεδίαζαν να αποθηκεύσουν χιόνι σε μία ανοιχτή εγκατάσταση της πόλης κι έπειτα να το στείλουν οδικώς ή σιδηροδρομικώς στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ στη Σαιτάμα (βορείως του Τόκιο).
Εκεί θα το στοίβαζαν σε μικρούς παγωμένους λοφίσκους που θα επέτρεπαν στους φιλάθλους να δροσίζονται πριν και μετά τους αγώνες, αλλά και θα το μοίραζαν, σε μικρές σακούλες, ως φορητό «κλιματιστικό».
Οι ασυνήθιστα για την εποχή υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν και την – κατά τ’άλλα, ακμάζουσα – βιομηχανία των χειμερινών σπορ. Τα χιονοδρομικά κέντρα, σύμφωνα με τους υπευθύνους τους, είχαν τη χειρότερη σεζόν τους λόγω του μικρού όγκου χιονιού.
Η χιονόπτωση Δεκεμβρίου στο Χοκάιντο, το βορειότερο νησί της Ιαπωνίας, ήταν η χαμηλότερη εδώ και έξι δεκαετίες, από τη στιγμή που άρχισαν να κρατούνται αρχεία, το 1961, κάτι που οδήγησε στην ακύρωση των αγώνων σκι του Σαπόρρο.
Με πληροφορίες από Guardian
Πηγή: www.lifo.gr