Ο Νοέμβριος ξεκίνησε με κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες. Η συνέχεια φαίνεται να παρουσιάζει ενδιαφέρον. Προσοχή όμως στις υπερβολές που κυκλοφορούν.

 

Είναι αλήθεια ότι από τα μέσα Οκτώβρη και μετά το φθινόπωρο στην Ελλάδα θυμίζει αρκετά αυτό που επιτάσσει η κλιματολογία της χώρας μας, τουλάχιστον θερμοκρασιακά. Ο υετός, ωστόσο, για την ώρα κινείται σε χαμηλότερα των κλιματικών επίπεδα. Πως όμως φαίνεται να εξελίσσεται ο καιρός το επόμενο δεκαπενθήμερο. Σε αυτό το άρθρο προσπαθούμε να δούμε αυτά που μας λένε τα μοντέλα και να εκτιμήσουμε τα πιθανά σενάρια.

 

Προς τα μέσα/τέλη της ερχόμενης εβδομάδας μετά τις 12/11 σταδιακά θα πρέπει να αρχίσουμε να νιώθουμε μία “χειμερινή αύρα” τουλάχιστον όσον αφορά τις θερμοκρασίες στη χώρα μας. Χαρακτηριστική είναι η κάλυψη σχεδόν ολόκληρης της Ευρωπαϊκής ηπείρου από έναν τεράστιο αντικυκλώνα (σύστημα καλοκαιρίας που δεν επιτρέπει ιδιαίτερα φαινόμενα στις περιοχές που καταλαμβάνει). Αυτό το σύστημα αναμένεται να “ωθήσει” ψυχρές αέριες μάζες από τη Ρωσία προς την περιοχή μας, καθιστώντας τελικά την ανατολική Μεσόγειο τη μοναδική περιοχή στην Ευρώπη που το επόμενο διάστημα θα έχει κάποια καιρική δραστηριότητα.

Τι θα έπρεπε να περιμένουμε το διάστημα 14-17/11/2020; Προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας θα αρχίσει να επικρατεί βορειοανατολικό ρεύμα στην ευρύτερη περιοχή μας. Αυτό σημαίνει συννεφιά στα ανατολικότερα τμήματα της χώρας μας με κάποιες βροχές κυρίως από τα νοτιότερα της Μακεδονίας, την ανατολική Θεσσαλία και νοτιότερα. Βεβαίως λεπτομέρειες δεν μπορούμε να υπάρξουν από τώρα. Δεν αποκλείεται πρόσκαιρα να επηρεαστούν από ασθενή φαινόμενα και άλλες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, όμως ο κύριος όγκος φαινομένων αυτής της “κακοκαιρίας” θα εντοπίζεται μέσα στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα. Σημαντικό πάντως είναι το γεγονός ότι θα σημειωθούν και τα πρώτα χιόνια σε ορεινά/ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Έτσι, δεν αποκλείεται να δούμε νιφάδες ακόμα και σε περιοχές άνω των 800-1100 μέτρων, λεπτομέρεια που σαφώς μπορεί να μεταβληθεί, όμως αυτή είναι η εικόνα που έχουμε τώρα.

 

Τι προβλέπεται για τη συνέχεια; Όπως είναι λογικό και αναμενόμενο, η προγνωσιμότητα πέφτει σημαντικά όσο προχωράμε στο “προγνωστικό μέλλον”. Αν και η εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ασαφής, υπάρχει σημαντική πιθανότητα, αυτό το μοτίβο κυκλοφορίας να παραμείνει και μετά τις 17/11/2020 στην Ευρώπη, με κάποια ισχυροποίηση της ύφεσης στον Ατλαντικό, αλλά και με επιμονή των αντικυκλωνικών πεδίων στη βόρεια και νοτιοδυτική/δυτική Ευρώπη. Αυτό για τη χώρα μας σημαίνει ότι υπάρχει μία αξιόλογη πιθανότητα ο ψυχρός καιρός να παραμείνει με κάποιες βροχές και χιόνια σε ορεινότερα τμήματα. Για να δώσουμε μία ιδέα του τι ακριβώς βλέπουμε στα μοντέλα αυτή τη στιγμή, φαίνεται πως το θερμότερο σενάριο για την περιοχή μας είναι ο υδράργυρος να παραμείνει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Σαφώς υπάρχουν ακραία χειμερινά σενάρια, όμως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τουλάχιστον σοβαρές ενδείξεις για να υποστηρίξουμε κάτι τέτοιο.

 

Μπορείτε να ακολουθείτε το γκρουπ μας στο facebook και στο instagram, αλλά και το κανάλι μας στο youtube.