Απρίλης 2003: Ένας χιονιάς εκτός προσδοκιών (photos)

Ήταν Απρίλης του 2003, συγκεκριμένα 7/4, όταν οι Θεσσαλονικείς άνοιξαν τις κουρτίνες τους και αντίκρυσαν λευκό τοπίο. Ήταν ένας χιονιάς εκτός προσδοκιών.

 

Δεν θα μπορούσε να λείπει αφιέρωμα σε αυτόν τον χιονιά από την σελίδα του northmeteo.gr. Πρώτα όμως πάμε να ρίξουμε μία ματιά στο μετεωρολογικό κομμάτι αυτής της μοναδικής, για την εποχή που συνέβη, κακοκαιρίας.

 

Ο χιονιάς του Απρίλη 2003 μέσα από μία σύντομη ματιά στα μετεωρολογικά δεδομένα

Που οφείλεται λοιπόν αυτή η ακραία, για την εποχή, κακοκαιρία; Η συνταγή είναι κλασική, αλλά δύσκολο να συμβεί μήνα Απρίλη. Ο Αζορικός αντικυκλώνας με κέντρο στα 1035mb πάνω από την Σκανδιναβία (ιδιαίτερα βόρεια δηλαδή) καταφέρνει να ωθήσει πολύ ψυχρές αέριες μάζες στην κεντροανατολική Ευρώπη. Οι ψυχρές αυτές αέριες μάζες καταφέρνουν να φτάσουν μέχρι την Αδριατική και να προκαλέσουν τη δημιουργία ύφεσης, η οποία περνάει πάνω από την κεντρική Ελλλάδα με κατεύθυνση προς τα ανατολικά.

Χάρτης 1 – Γεωδυναμικά ύψη στα 500mb και ατμοσφαιρική πίεση στη μέση στάθμη της θάλασσας στις 7/4/2003 στις 09:00 τοπική ώρα Ελλάδος.
Χάρτης 2 – Θερμοκρασία και γεωδυναμικά ύψη στα 850mb στις 7/4/2003 στις 09:00 τοπική ώρα Ελλάδος.

 

Σύμφωνα με στοιχεία του μετεωροσκοπείου του ΑΠΘ, την προηγούμενη μέρα ο υδράργυρος έφτασε και τους 14°C. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Απριλίου, η θερμοκρασία κατρακύλησε στον 1°C, όπου και παρέμεινε μέχρι και αργά το μεσημέρι παρουσία και ισχυρών χιονοπτώσεων κατά διαστήματα. Ο συνολικός υετός που μετρήθηκε από τον σταθμό του ΑΠΘ ήταν 12mm, ενώ η χιονόστρωση σε σημεία της πόλης ξεπέρασε και τα 10 εκατοστά.Ο καιρός βελτιώθηκε σημαντικά μέσα στο απόγευμα στο σύνολο της βόρειας χώρας

Να σημειωθεί ότι χιονόπτωση είχε σημειωθεί και στις 9/4/1956, η οποία κρίναμε βάσει και των θερμοκρασιών που κατέγραψε ο σταθμός του ΑΠΘ, ότι δεν συνοδεύτηκε από σημαντική χιονόστρωση, αφού η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από τους 1.8°C σε εκείνο το επεισόδιο.

 

Η δορυφορική εικόνα την επομένη του χιονιά (8/4/2003) είναι αποκαλυπτική, δείχνοντας μεγάλο μέρος της βόρειας χώρας να είναι ντυμένο στα λευκά.

 

Δείτε επίσης πόσο συχνός είναι ένας χιονιάς στην Θεσσαλονίκη τον χειμώνα και την άνοιξη: Η κλιματολογία των χιονιάδων της Θεσσαλονίκης (διαγράμματα)

 

 

Ακολουθούν φωτογραφίες που συλλέξαμε από αυτό το επεισόδιο χιονιά στην Θεσσαλονίκης:

 

Κάστρα και κέντρο Θεσσαλονίκης

 

 

 

Χορτιάτης:

Related posts

22 Ιανουαρίου 2004, μια ιστορική κακοκαιρία (χάρτες, ανάλυση και φωτογραφίες)

Μάρτιος 1987: Αφιέρωμα στον ιστορικότερο χιονιά του 20ου αιώνα (χάρτες, οπτικό υλικό και λίγη «θεωρία»)

Θεσσαλονίκη: Οι υψηλότερες θερμοκρασίες της θερμότερης ημέρας του καύσωνα (8/2021)