Κύμα καύσωνα το επόμενο 7ήμερο

Σταδιακή, αισθητή άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία απο την Κυριακή 19 Ιουλίου στο σύνολο της ηπειρωτικής κυρίως χώρας. Μάλιστα, απο την Δευτέρα και τουλάχιστον έως το Σάββατο, οι μέγιστες τιμές θα αγγίζουν τα επίπεδα καύσωνα ( >36C) στα ηπειρωτικά πεδινά τμήματα. Η άνοδος αυτή δεν θα γίνει αντιληπτή στην περιοχή του Αιγαίου και κυρίως στα κεντρικά του τμήματα, οπου το μελτέμι γύρω στα 5-6 μποφόρ, θα διατηρεί τον υδράργυρο σε πολύ ποιο ευχάριστα επίπεδα όπως και στα παράκτια τμήματα των ανατολικών ηπειρωτικών- Θράκης Χαλκιδικής. Αντίθετα, οι περιοχές που θα επιρεαστούν περισότερο ( τονίζονται με κοκκινο κύκλο στον χάρτη ) θα είναι τα δυτικά τμήματα συμπεριλαμβανομένων και των παράκτιων τμημάτων, το εσωτερικό της Θεσσαλίας και η κεντρική-ανατολική Μακεδονία , εδώ μακριά απο τις ακτές, η θαλάσσια αύρα τα μεσημέρια θα κρατάει την θερμοκρασία στα όρια του να χαρακτηριστεί καύσωνας ( 35-36C), ενώ στο εσωτερικό, θα φτάνει και τους 38-39 ίσως τοπικά και 40C κυρίως στην Μακεδονία.

Στην Αττική, τα ανατολικά και βόρεια τμήματα, θα ‘ απολαμβάνουν’ θερμοκρασίες γύρω στους 31-33 βαθμούς χάρη στο μελτεμάκι, αντίθετα η πόλη και κυρίως τα νότια προάστια, οπου το μελτέμι δρά ως λίβας, θα φτάνουν και τους 35-36 βαθμούς τοπικά , με χαμηλή όμως την υγρασία, ξηρή δηλαδή ζέστη. Στις περιόδους που το μελτέμι θα δίνει την θέση του σε θαλάσσια αύρα απο Σαρωνικό, η θερμοκρασία θα σημειώνει πτώση ( 32-33 μεγιστες ) αλλά με ποιο αυξημένη την υγρασία και την σχετική δυσφορία. Πολύ υψηλές οι ελάχιστες, κυρίως απο Δευτέρα και έπειτα ( 25-26 βαθμοι ) στην πόλη.

Στην Θεσσαλονίκη, οι μέγιστες θα αγγίζουν απο Κυριακή και έπειτα τους 34-35 στα παράκτια, ενώ στο εσωτερικό θα φτάνουν και τους 37-38, τοπικά ίσως και λίγο ψηλότερα. Υψηλές και εδώ οι ελάχιστες τιμές, οπου η θερμοκρασία θα παραμένει πάνω απο τους 30 ακόμη και μέχρι αργά την νύχτα μέσα στην πόλη.

Οσον αφορά γενικά τους ανέμους, ( μελτέμια ) αυτοί θα παρουσιάσουν ενίσχυση στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά απο την Τετάρτη και έπειτα, οπότε και αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.

[ad name=”InsidePostBanner”]

Related posts

Κρεσέντο χειμώνα ή false alarm?

Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη – Προοπτική ψύχους για τη χώρα

Ουκρανία: Μία κακή μετεωρολογική συγκυρία