Ο χάρτης που αναδεικνύει το μέγεθος του φετινού θερμού χειμώνα στην Ευρώπη

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο εδώ και 406 συνεχόμενους μήνες

Είναι ευρέως αντιληπτό ότι ο φετινός χειμώνας είνα ιδιαίτερα ήπιος και ένας από τους θερμότερους που βιώνει το βόρειο ημισφαίριο. Ένας χάρτης σε αυτήν την περίπτωση είναι 1000 λέξεις.

 

Στον ακόλουθο χάρτη του αμερικανικού NCEP αποτυπώνεται η μέση απόκλιση της θερμοκρασίας επιφανείας από τον μέσο όρο της περιόδου 1981-2010 για το διάστημα 17/12/2019-16/1/2020.

Γίνεται ξεκάθαρο ο τελευταίος μήνας ήταν ιδιαίτερα θερμός (στους +8°C από τη μέση τιμή) στην Σκανδιναβία και τα βορειοανατολικότερα της Ευρώπης, γεγονός που οδήγησε και σε ιδιαίτερα εξασθενημένες ψυχρές εισβολές στην περιοχή μας. Αν και τα βορειοανατολικά της ηπείρου μας αποτελούσαν την θερμότερη γωνία της, το σύνολο της Ευρώπης βίωσε την καρδιά του χειμώνα με θερμοκρασίες από +1°C έως και +6°C. Οι περιοχές με τις χαμηλότερες αποκλίσεις (όχι απαραίτητα οι ψυχρότερες περιοχές όμως στην Ευρώπη) ήταν αυτές γύρω από τη Μεσόγειο και κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα αυτής.

Αίσθηση προκαλεί ότι ακόμα και περιοχές που βρέθηκαν στο επίκεντρο κακοκαιριών στην Ελλάδα (πχ. ανατολική Στερεά) τελικά παρέμειναν στην κατηγορία των θερμών περιοχών με έως και +4°C απόκλιση από τα κανονικά επίπεδα. Ελάχιστες περιοχές στα νοτιότερα της Ελλάδα και της Ιταλίας εμφάνισαν θερμοκρασίες (πάντα κατά μέσο όρο) κοντά ή κάτω από το μέσο όρο.

Συμπερασματικά, σαφώς δυσοίωνα τα σημάδια που λαμβάνουμε, τα οποία δείχνουν μάλιστα να συμφωνούν σε αρκετά μεγάλο βαθμό με τις εκτιμήσεις των κλιματικών μοντέλων (πχ. εντονότερη θέρμανση στα βορειότερα γεωγραφικά πλάτη). Σίγουρα αυτή η κατάσταση θα έπρεπε έστω κα ιαργά να αρχίσει να μας βάζει σε σκέψεις.

 

Related posts

Κλιματική αλλαγή: Κινέζος πολυμαθής του 11ου αιώνα ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε ότι το κλίμα αλλάζει

Μεγαλύτερη και από την Ανταρκτική η τρύπα του όζοντος στον Νότιο Πόλο

Τροπικοί τυφώνες: Αυξάνονται συνεχώς σε πλήθος και μέγεθος