Σχολιασμός προγνωστικών μοντέλων 06Z – 9/2/2021

Εδώ γίνεται σχολιασμός των προγνώσεων του 06z κύκλου των προγνωστικών μοντέλων στις 9/2/2021 από τους διαχειριστές του NorthMeteo.

 

Μεγάλη αξία εκτός από την πρόγνωση και αυτό που βλέπουμε στους χάρτες κάθε προγνωστικού μοντέλου, έχει και η πιθανή εξέλιξη που μπορεί να υπονοήσει μία διάταξη μετεωρολογικών συστημάτων πάνω από την Ευρώπη. Το άρθρο αυτό έχει ως σκοπό να αναδείξει πιθανές τάση του καιρού πάνω από την Ευρώπη βάσει των πιο πρόσφατων αποτελεσμάτων των προγνωστικών μοντέλων.

 

Σας περιμένουμε και στη μεγάλη μετεο-παρέα μας στο northmeteo.gr στο facebook.

 


9/2/2020

11:25 – Αρχικά να ξεκινήσουμε λέγοντας ότι υπάρχει πολύ μεγάλη μεταβλητότητα στις προγνώσεις του τελευταίου 24ώρου. Στη “μάχη των χιονοπτώσεων” ζωντανές παραμένουν τόσο περιοχές της βόρειας χώρας όσο και της νότιας. Στο παιχνίδι παραμένουν τόσο Αττική όσο και Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, απέχουμε αρκετά από το να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα. Δεν αποκλείεται το επόμενο 24-48ωρο να δούμε σημαντικές αλλαγές προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Κάνοντας έναν απολογισμό των 00z, φαίνεται πως το GFS δίνει προβάδισμα σε έναν χιονιά προσηνέμων συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, χωρίς όμως κάποιο πέρασμα να ευνοεί με χιονοπτώσεις περιοχές από την κεντρική Μακεδονία και ανατολικότερα. Ωστόσο, η πλειοψηφία των προγνωστικών μοντέλων θέλει πέρασμα χιονοπτώσεων και από τη βόρεια χώρα. Οι πιθανότητα όμως να καταλήξει η κακοκαιρία τελικά στις ανατολικά προσήνεμες περιοχές είναι αυξημένη σύμφωνα με τα τελευταία τρεξίματα.

11:30 – Το 6αρι του ICON θέλει αρκετά περιορισμένου μεγέθους διαταραχή σε σχέση με προηγούμενα τρεξίματα. Αυτό αφήνει χώρο σε δημιουργία και κίνηση ύφεσης βορειότερα, το οποίο δεν αποκλείεται να ευνοεί την κεντρική χώρα. Πάντως το σενάριο του ICON παρουσιάζει ομοιότητες με αυτά των ECMWF και UKMO, που θέλουν κάποιες χιοοπτώσεις και στη Μακεδονία συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης. Οι θερμοκρασίες είναι αρκετά ευνοϊκές για χιονόστρωση στα βόρεια, κάτι που σημαίνει ότι και ελάχιστος υετός μπορεί να ντύσει στα λευκά αυτές τις περιοχές.

11:36 – Ξεκίνησε το 6άρι του GFS. Αναμένουμε…

11:45 – Στις 60 ώρες ο αντικυκλώνας της βορειοδυτικής Ευρώπης είναι ελάχιστα πιο εξασθενημένος. Αυτό δεν αποκλείεται να σημαίνει ότι το GFS θα τείνει προς τα άλλα μοντέλα. Αναμένουμε την εξέλιξη.

11:52 – Η διαταραχή που στις 84 ώρες βρισκεται ακόμα πάνω από την Μεγάλη Βρετανία εμφανίζεται μερικές δεκάδες χιλιόμετρα δυτικότερα.

11:59 – Γενικά υπάρχει μία τάση εξασθένησης του αυλώνα. Αυτό δίνει χώρο στην ύφεση που δημιουργείται στις 90 ώρες ώστε να κινηθεί λίγο βορειότερα τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Παράλληλα, ο αυλώνας/διαταραχή γίνεται πιο ευέλικτος με αποτέλεσμα να μπορεί να πάρει ευνοϊκή θέση και για την βόρεια χώρα. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση τουλάχιστον για την ώρα, ότι οι προσήνεμες στον βορειοανατολικό άνεμο αλλά και η Αττική αποκλείονται από επεισόδια χιονοπτώσεων.

12:04 – Το GFS επαναφέρει σενάριο χιονοπτώσεων και στα βόρεια. Πάντως σύμφωνα με το 6αρι τα φαινόμενα στα βόρεια είναι περιορισμένα σε ένταση και χρόνο με κάποιες πιθανές πρόσκαιρες εξάρσεις.

12:07 – Μετά τις 120 ώρες το ενδιαφέρον στρέφεται σε περιοχές από τον Βόλο και νοτιότερα. Για την ώρα φαίνεται πως υπάρχει μία σχετική σύγκλιση των μοντέλων, τα οποία θέλουν αρχικά ισχυρές χιονοπτώσεις σε περιοχές κατά μήκος της Πίνδου και την Θεσσαλία, στη συνέχεια λίγες χιονοπτώσεις κατά μέσο όρο μέχρι και την ανατολική Μακεδονία με υποτυπώδη χιονόστρωση ~5 εκατοστών κατά μέσο όρο. Στη συνέχεια η δραστηριότητα εντοπίζεται από Βόλο και νοτιότερα. Η Αττική, αλλά και οι Κυκλάδες παραμένουν στο παιχνίδι για ισχυρές χιονοπτώσεις.

12:20 – Το σενάριο και δεύτερης φάσης χιονοπτώσεων για την ώρα δεν εμφανίζεται και δεν έχει πολλές τύχες. Αναμένουμε πλέον και τα ensembles.

13:14 – Βάσει ensembles GFS, η πιθανότητα για σημαντική κακοκαιρία στα βόρεια με χιονοπτώσεις αγγίζει το 25%. Η αντίστοιχη πιθανότητα για χιονοπτώσεις ακόμα και στην πόλη της Αθήνας ξεπερνάει το 50-60%. Ο χιονιάς κατά μήκος της Πίνδου και τη Θεσσαλία πρέπει να θεωρείται δεδομένος.

 

 

 

Related posts

Κρεσέντο χειμώνα ή false alarm?

Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη – Προοπτική ψύχους για τη χώρα

Ουκρανία: Μία κακή μετεωρολογική συγκυρία