Συσχέτιση ορατότητας και έντασης χιονόπτωσης – Ο απόλυτος οδηγός

Δεν είναι εύκολο πάντα να εκτιμήσουμε την ένταση της χιονόπτωσης, αφού πολλοί σταθμοί δεν υποστήρίζουν τέτοια μέτρηση. Ωστόσο υπάρχει συσχέτιση μεταξύ έντασης χιονόπτωσης και ορατότητας.

 

Πολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί ειδικά σε μέρη όπου η χιονόπτωση είναι περιστασιακό φαινόμενο μέσα στο χρόνο, δεν είναι εξοπλισμένοι με μία διατάξη που ονομάζεται χιονοκουβέρτα. Δηλαδή ουσιαστικά με μία αντίσταση που είναι τοποθετημένη στο βροχόμετρο, ώστε να λιώνει σε πρώτο χρόνο το χιόνι που πέφτει, έτσι ώστε να μετράει άμεσα και χωρίς σημαντικές απώλειες το ποσό του υετού που σημειώνεται.

 

Η εταιρεία APS Aviation σε συνεργασία με την καναδική Transportation Development Centre ανέλαβε ερευνητικό πρόγραμμα με σκοπό την αναβάθμιση της αντιπαγωτικής τεχνολογίας σε αεροσκάφη και αεροδρόμια.

 

Μετά από ανάλυση μετεωρολογικών δεδομένων από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών και παρατηρήσεων της Καναδικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για την περίοδο 1995-2002 προέκυψε ο ακόλουθος πίνακας. Σημαντικό ρόλο παίζει τόσο ο φωτισμός της ατμόσφαιρας (μέρα/νύχτα) όσο και η θερμοκρασία, καθώς οι υγρές νιφάδες (σε θερμοκρασίες κοντά στην τήξη του πάγου) μπορούν να κρατήσουν μεγαλύτερη ποσότητα ύδατος πρακτικά.

 

Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στην ίδια την εργασία:

Related posts

ΥΓΡΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ (ΜΕΡΟΣ 2)

Κυκλογένεση στα υπήνεμα των Άλπεων – Τα χαμηλά της Γένοβας (άρθρο γνώσης με επεξηγηματικά σχήματα και παραπομπές)

Η γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας (κείμενο, επεξηγηματικά σχήματα και βίντεο)