Τα δύο καιρικά σενάρια για την Ευρώπη (13-17/12/2018)

Καιρική ποικιλία αναμένεται στην Ευρώπη το επόμενο διάστημα, ωστόσο τα προγνωστικά μοντέλα δεν είναι ικανά να “δουν” τόσο μπροστά ακόμα. Στο παρόν άρθρο παραθέτουμε τα δύο πιθανά σενάρια.

Σε χειμερινό μοτίβο ο καιρός του επόμενου 5ημέρου με πτώση της θερμοκρασίας, αλλά και βροχές/χιόνια σε ορεινά-ημιορεινά μέσα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας (θα ακολουθήσουν αναλυτικά δελτία τις επόμενες ημέρες). Ωστόσο, το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην περίοδο του δευτέρου δεκαημέρου του Δεκεμβρίου, όπου δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια αυτή τη στιγμή.

 

Σενάριο πρώτο

Το σενάριο αυτό ίσως λάβει χώρα ήδη από την αρχή της αναφερόμενης περιόδου. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, οι εκταταμένες υφέσεις στον Ατλαντικό θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις για το σχηματισμό μικρών προεξοχών/διαταρραχών στα νοτιότερα τμήματα (πάνω από τις Αζόρες). Με αυτόν τον τρόπο θα ωθήσουν το πεδίο αντικυκλωνικών πιέσεων που θα βρίσκεται ανατολικότερα, προς τα βόρεια. Ως εκ τούτου, οι υφέσεις του Ατλαντικού δε θα μπορούν να εισχωρήσουν προς την Ευρώπη. Στα δυτικότερα και βορειότερα της Ευρωπαϊκής ηπείρου οι συνθήκες θα παραμείνουν ξηρές, ωστόσο στα βορειότερα τμήματα δεν αποκλείονται κάποιες χιονοπτώσεις κατά διαστήματα (ασθενούς ωστόσο χαρακτήρα). Η κεντρική Ευρώπη θα επηρεάζεται από ψυχρές αέριες μάζες, οι οποίες θα συνδυάζονται με κάποιες κατά διαστήματα χιονοπτώσεις. Η ψυχρή αυτή αέρια μάζα, οι οποία θα γειτνιάζει με τη Μεσόγειο θάλασσα ενδέχεται να προκαλέσει τη δημιουργία μικρών διαταραχών οι οποίες θα επηρεάζουν τα βορειότερα τμήματα της Μεσογείου. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι η κίνηση αυτής της αέριας μάζας δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια. Η κίνησή της θα παίξει σημαντικό ρόλο στην θέση των διαταραχών που θα επηρεάζουν της Μεσόγειο. Εάν αυτό το σενάριο λάβει χώρα, τότε ενδέχεται ο χειμώνας να επιστρέψει σύντομα στα βορειότερα της χώρας μας.

 

Σενάριο δεύτερο

Αυτό το σενάριο ενδέχεται να λάβει μέρος στο δεύτερο μισό της αναφερόμενης περιόδου ως συνέχεια του πρώτου. Αν οι Ατλαντικές υφέσεις παραμείνουν βορειότερα τότε το πρώτο σενάριο δεν μπορεί να συμβεί. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, οι Ατλαντικές υφέσεις θα εισχωρήσουν σε δυτική και κεντρική Ευρώπη, εκτοπίζοντας τον αντικυκλώνα, που αρχικά μετέφερε ψυχρές αέριες μάζες σε μεγάλο μέρος της ηπείρου, ανατολικότερα. Σε αυτές τις περιοχές αναμένονται ισχυροί άνεμοι και βροχές. Μικρής κλίμακας διαταραχές δεν αποκλείονται σε ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη, οι οποίες θα συνοδεύονται από βροχές (στα δυτικά προσήνεμα) και δυτικούς ανέμους στα νότιοανατολικά και χιονοπτώσεις στα βορειοανατολικότερα τμήματα.

 

Για να μένετε πάντα ενημερωμένοι μπορείτε να ακολουθείτε το group μας στο facebook αλλά και το κανάλι μας στο youtube.

Related posts

Κρεσέντο χειμώνα ή false alarm?

Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη – Προοπτική ψύχους για τη χώρα

Ουκρανία: Μία κακή μετεωρολογική συγκυρία