Θεσσαλονίκη 1999: Ένας άγνωστος χιονιάς (photo & video)

Ο χιονιάς του Δεκέμβρη του 1999 είναι ένας άγνωστος χιονιάς, όχι βέβαια ιστορικός, αλλά σίγουρα γιορτινός.

 

Πρόκειται για χιονιά ο οποίος διήρκεσε λίγο, όμως κατάφερε να ντύσει την πόλη της Θεσσαλονίκης στα λευκά. Μπορεί να μην αποτελεί κάποια ιστορική περίπτωση χιονιά, όμως συνέβη 3 μέρες πριν τα Χριστούγεννα και αυτό του προσδίδει άλλη αξία.

 

Είναι ζωτικής σημασίας για το site μας να ακολουθήσετε την ομάδα μας στο facebook, Northmeteo.gr. Σας ευχαριστούμε για την στήριξη και σας περιμένουμε!

 

 

Ματιά στους χάρτες καιρού

Πάμε πρώτα να ρίξουμε μία ματιά στη μετεωρολογική πτυχή του επεισοδίου. Ο αζορικός αντικυκλώνας μετακινείται πάνω από την κεντροανατολική Ευρώπη με κέντρο μεγαλύτερο από 1035mb, με αποτέλεσμα να οδηγεί ψυχρότερες αέριες μάζες από την Ρωσία στην περιοχή μας. Παράλληλα δημιουργείται κέντρο χαμηλών πιέσεων στην Αδριατική στις 20/12, το οποίο κινείται νοτιοανατολικότερα και επηρεάζει σταδιακά τη χώρα μας από τα δυτικά. Από τα ξημερώματα στις 22/12/1999, η βροχή αρχίζει και μετατρέπεται σε χιόνι στα πεδινά της βόρειας χώρας, καθώς πολύ ψυχρές αέριες μάζες διασχίζουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας (αρχικά -3°C στο επίπεδο των 850mb στην βόρεια Ελλάδα). Αρκετός και ο υετός όπως εκτιμάται από τα αποτελέσματα του reanalysis του CFSR (>10-15mm γύρω από τον Θερμαϊκό).

 

 

 

Σύντομο ιστορικό σύμφωνα με τον σταθμό του ΑΠΘ

Σύμφωνα με τον σταθμό του μετεωροσκοπείου του ΑΠΘ, η θερμοκρασία υποχώρησε σε αρνητικές τιμές στις 4 τα ξημερώματα στις 22/12/1999, για να υποχωρήσει κοντά στον -1°C στις 8 το πρωί. Στη συνέχεια κυμάνθηκε κοντά στους 0°C καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Τις επόμενες μέρες ο υδράργυρος κυμάνθηκε μεταξύ 0 και 4°C. Τέλος, το βροχόμετρο του σταθμού κατέγραψε 7.9mm. Βέβαια εφόσον μιλάμε για αναλογικό βροχόμετρο, δεν αποκλείεται η ποσότητα υετού που σημειώθηκε να ήταν μεγαλύτερη. Αναφορές θέλουν πάντως έως και 15-20 εκατοστά χιονιού μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, μεγάλο μέρος των οποίων προήλθε από ισχυρές χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες αυτής της ημέρας.

 

 

Το οπτικό υλικό

Δυστυχώς, από τον συγκεκριμένο χιονιά δεν έχουν κυκλοφορήσει φωτογραφίες, εκτός από δύο. Παράλληλα, βρήκαμε και ένα βίντεο από το τότε αθλητικό συνδρομητικό κανάλι supersport, το οποίο θα μετέδιδε τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Ηρακλή και Άρη στο Καυταντζόγλειο. Ο αγώνας τελικά αναβλήθηκε λόγω της κατάστασης του αγωνιστικού χώρου, όπως θα δείτε.

 

 

 

Πηγές: ΤαΝεα, wetterzentrale, μετεωροσκοπείο ΑΠΘ

Related posts

22 Ιανουαρίου 2004, μια ιστορική κακοκαιρία (χάρτες, ανάλυση και φωτογραφίες)

Μάρτιος 1987: Αφιέρωμα στον ιστορικότερο χιονιά του 20ου αιώνα (χάρτες, οπτικό υλικό και λίγη «θεωρία»)

Θεσσαλονίκη: Οι υψηλότερες θερμοκρασίες της θερμότερης ημέρας του καύσωνα (8/2021)