Το 5% των ρυπογόνων εργοστασίων «υπεύθυνο» για το 73% των εκπομπών

Νέα έρευνα, που μελετά το κατά πόσο συμβάλλει κάθε μονάδα παραγωγής ενέργειας στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το 2018, διαπιστώνει ότι πολλές χώρες έχουν πολλές μονάδες παραγωγής ενέργειας που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα με ρυθμούς πάνω από τον εθνικό ή τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Colorado Boulder, ο τερματισμός του πιο ρυπογόνου 5% αυτού του καταλόγου -που αποτελείται εργοστάσια άνθρακα- θα εξάλειφε αμέσως περίπου το 75% των εκπομπών άνθρακα που προκύπτουν από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η Κίνα έχει μόνο ένα εργοστάσιο στην δεκάδα. Αντίθετα, η Νότια Κορέα έχει τρία και η Ινδία έχει δύο.

Αντίθετα, χώρες όπως η Γερμανία, η Ινδονησία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ παρουσιάζουν πολλές αποκλίσεις, οπότε είναι πιθανό να έχουν εξαιρετικά αναποτελεσματικά εργοστάσια.

Με άλλα λόγια, οι συγγραφείς εξέτασαν το ποσοστό της ρύπανσης μιας χώρας από το πιο ρυπογόνο 5%. Στην Κίνα, το χειρότερο 5% αντιπροσώπευε περίπου το ένα τέταρτο των συνολικών εκπομπών της χώρας. Στις ΗΠΑ, το πιο ρυπογόνο 5% των μονάδων παρήγαγε περίπου το 75% των εκπομπών άνθρακα στον τομέα της ενέργειας.

Η Νότια Κορέα είχε παρόμοιους αριθμούς, ενώ το χειρότερο 5% σε Αυστραλία, Γερμανία και Ιαπωνία αντιπροσωπεύει περίπου το 90% των εκπομπών άνθρακα από τον τομέα της ενέργειας.

Όσον αφορά στις εκπομπές άνθρακα, το πιο ρυπογόνο 5% των σταθμών παραγωγής ενέργειας αντιπροσωπεύει το 73% των συνολικών εκπομπών του κλάδου ενέργειας παγκοσμίως.

Η απλή αύξηση της απόδοσης κάθε μονάδας στο μέσο όρο θα μείωνε τις εκπομπές του τομέα ενέργειας για κάθε χώρα κατά ένα τέταρτο και έως και 35 τοις εκατό σε χώρες όπως η Αυστραλία και η Γερμανία.

Με πληροφορίες από arstechnica.com .

ΠΗΓΗ ΕΔΩ.

Related posts

Σαν καλοκαίρι σήμερα: Μια ανάσα από τους 30 βαθμούς σήμερα σε 8 περιοχές της Ελλάδας [λίστα]

Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας – Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα

Το 2023 μας εγκαταλείπει ως η χειρότερη χρονιά για το κλίμα και το περιβάλλον στη Γη