Όπως αποκαλύπτει συλλογή από δορυφορικές εικόνες, ρήγματα που εμφανίζονται στα άκρα δύο εκ των βασικών παγετώνων της Ανταρκτικής, παρουσιάζουν ταχύτερη διάσπαση από το προβλεπόμενο.

Δύο βασικοί παγετώνες στην Ανταρκτική, που από κοινού καλύπτουν μια περιοχή έκτασης ανάλογης με τη Νορβηγία, διασπώνται γρηγορότερα απ’ ό,τι
πριν, όπως καταδεικνύει ανάλυση δορυφορικών δεδομένων.

Διεθνής ομάδα ειδικών προειδοποίησαν πως οι παγετώνες Pine Island και Thwaites βρίσκονται σε πορεία διάλυσης.

Οι συγκεκριμένοι παγετώνες είναι μεταξύ των πιο «δυναμικών» της ηπείρου και το λιώσιμό τους ευθύνεται για περίπου το 5% της έως τώρα ανόδου της στάθμης των θαλασσών.

Η πλήρης απώλειά τους, ωστόσο, που θα έχει προκληθεί από την υπερθέρμανση των νερών της περιοχής, ενδέχεται να οδηγήσει στην άνοδο των επιπέδων των ωκεανών κατά ένα μέτρο!

Ως εκ τούτου, η πρόβλεψη της εξέλιξης των δύο αυτών παγετώνων θεωρείται κομβικής σημασίας για τους επιστήμονες ώστε να κατανοήσουν το μέλλον της υπερθέρμανσης των θαλασσών του πλανήτη.

«Για να καταλάβουμε τι πραγματικά συμβαίνει στους παγετώνες Pine Island και Thwaites, αναζητήσαμε οπτικά δεδομένα από σειρά διαφορετικών δορυφόρων» εξηγεί ο γεωεπιστήμονας και συγγραφέας της μελέτης, Stef Lhermitte, του πανεπιστημίου Τεχνολογίας Delft στην Ολλανδία.

https://twitter.com/StefLhermitte/status/1305587807008755713?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1305587807008755713%7Ctwgr%5Eshare_3%2Ccontainerclick_1&ref_url=https%3A%2F%2Fsputniknews.gr%2Fepistimi%2F202010038426104-anisyhia-gia-dyo-apo-tous-pio-simantikous-pagetones-tis-antarktikis-ti-apokalyptei-nea-ereuna%2F

«Ανακαλύψαμε δομική ζημιά στη “διάτμηση των ορίων” των παγετώνων, όπου οι αλλαγές πάγου -από ταχεία σε βραδεία κίνηση- οι ρωγμές, τα ρήγματα και οι ανοιχτές διασπάσεις υποδεικνύουν πως οι παγετώνες αρχίζουν να διαλύονται αργά» προσθέτει.

«Αυτή τη στιγμή οι λεγόμενες παγονησίδες δρουν κάπως σαν αργό αυτοκίνητο μέσα στην κίνηση – αναγκάζουν δηλαδή τα πάντα πίσω τους να επιβραδύνουν. Άπαξ και διαλυθούν, ο πάγος που βρίσκεται στη μέση του παγετώνα θα μπορεί να επιταχύνει την πορεία του, κάτι που θα επισπεύσει την άνοδο των επιπέδων των παγκόσμιων υδάτων» εξηγεί ο ειδικός.

ΠΗΓΗ SPUTNIKNEWS .