Δορυφορικές εικόνες κατέγραψαν ένα συνήθως “αόρατο” φαινόμενο γνωστό ως κύματα βαρύτητας (gravity waves) τα οποία είναι ικανά να προκαλέσουν κυματισμό στα νέφη.

 

Τι είναι όμως τα κύματα βαρύτητας στην ατμόσφαιρα;

Όταν για κάποιον λόγο η ατμόσφαιρα διαταράσσεται σε κάποιο σημείο της λόγω ιδιαίτερα ισχυρών ανοδικών ρευμάτων, στη συνέχεια η δύναμη της βαρύτητας έχει την τάση να τα επαναφέρει σε ισορροπία.

Τα κύματα βαρύτητας μπορεί να συμβαίνουν συχνά, αλλά δεν είναι εύκολα διακριτά. Δεν προκαλούν προβλήματα στην επιφάνεια της γης, ωστόσο μπορεί να προκαλέσουν αναταράξεις στις πτήσεις.

 

Το συγκεκριμένο επεισόδιο σημειώθηκε στην βορειοδυτική Αυστραλία μετά τη δημιουργία καταιγίδων στις περιοχές Pilbara και Kimberley την Κυριακή (20/10/2019). Τα κύματα αλληλεπιδρώντας με τα νέφη αλλά και την σκόνη (προερχόμενη από ερημικές περιοχές) έγιναν ορατά προκαλώντας ένα σπάνιο και ιδιαίτερης ομορφιάς φαινόμενο πάνω από τον Ινδικό ωκεανό.

 

Ο μετεωρολόγος Adam Morgan του Bureau of Meteorology (BOM) αναφέρει χαρακτηριστικά: “Τα κύματα βαρύτητας είναι βασικά αναταράξεις στον ουρανό. Αν σκεφτείς, τα κύματα του ωκεανού είναι ένας τύπος κυμάτων βαρύτητας. Όταν ρίχνεις μάι πέτρα στη λίμνη και βλέπεις τους κυματισμούς να διαδίδονται γύρω από αυτό, είναι κι αυτοί κύματα βαρύτητας. Ουσιαστικά, τα κύματα βαρύτητας είναι αναταράξεις που μπορούν να συμβούν σε οποιοδήποτε ρευστό.”

 

 

Τι προκάλεσε αυτά τα κύματα βαρύτητας;

Τα ανοδικά ρεύματα μίας ισχυρής καταιγίδας στην βορειοδυτική Αυστραλία προκάλεσαν αυτό το σπάνια ορατό, αλλά όχι σπάνιο, φαινόμενο. Ο κυματισμός που δημιουργήθηκε είναι το αποτέλεσμα της δράσης δύο δυνάμεων αντίθετων, της βαρύτητας και της άνωσης του αέριου δείγματος λόγω της συγκεκριμένης πυκνότητας που κατέχει (η οποία εξαρτάται από τη θερμοκρασία του). Στην ατμόσφαιρα οι συνθήκες ήταν τέτοιες ώστε να δημιουργηθεί ένα λεπτό στρώμα νέφους, το οποίο μπορούσε να διαταραχθεί από αυτόν τον κυματισμό.

Φωτογραφία από την καταιγίδα στην Pilbara (Πηγή)

 

Ωστόσο, το φαινόμενο ενισχύθηκε οπτικά εξαιτίας μίας καταιγίδας σκόνης (dust storm) σε ερημική περιοχή της Αυστραλίας. Ο σκόνη ωθήθηκε προς τα πάνω μέσω ανοδικών ρευμάτων και αλληλεπίδρασε με τα νέφη.

Dust storm στην βορειοδυτική Αυστραλία (Πηγή).

 

Πηγή: ABC.NET