Η Ερυθρά παλίρροια επισκέφτηκε και πάλι την παραλία της Θεσσαλονίκης και ο Θερμαϊκός βάφτηκε στα ερυθρά. Γιατί συμβαίνει; Δείτε φωτογραφίες.

 

Η Ερυθρά παλίρροια έκανε και πάλι την εμφάνισή της και ο Θερμαϊκός “σκούριασε” ή έστω βάφτηκε στα γνωστά ερυθρά-καφετί χρώματα.

 

Ερυθρά παλίρροια είναι η κοινή ονομασία ενός φαινομένου γνωστού ως άνθιση φυτοπλαγκτού (μεγάλη συγκέντρωση υδρόβιων μικροοργανισμών) όταν αυτή προκαλείται από μερικά είδη δινομαστιγωτών που έχουν κοκκινωπό έως καφετί χρώμα. Οι ερυθρές παλίρροιες είναι φαινόμενα ταχείας συσσώρευσης φυτοπλαγκτού με αποτέλεσμα τον χρωματισμό των επιφανειακών νερών. Συνήθως συμβαίνει σε παράκτιες περιοχές.

 

Δείτε εδώ παλαιότερο άρθρο από επεισόδιο ερυθράς παλίρροιας το Νοέμβριο του 2018: Ξανά η ερυθρά παλίρροια στον Θερμαϊκό Κόλπο – Όλο και πιο συχνό το φαινόμενο

 

Στην Ελλάδα το πιο γνωστό παράδειγμα ερυθράς παλίρροιας είναι αυτό της Θεσσαλονίκης και του Θερμαϊκού κόλπου, με πρώτη εμφάνιση το 1988.

Τα αίτια που προκαλούν κατά διαστήματα την ερυθρά παλίρροια στον Θερμαϊκό κόλπο είναι κυρίως ανθρωπογενή. Αστικά λύματα και γεωργικά λιπάσματα που καταλήγουν, ακόμη και χωρίς να έχουν υποστεί επεξεργασία, στη θάλασσα είναι οι κύριοι λόγοι που προκαλούν εύτροφο περιβάλλον. Σε αυτό το περιβάλλον οι μικροοργανισμοί βρίσκουν πλεόνασμα τροφής, και σε συνδυασμό με άλλες ευνοϊκές μετεωρολογικές συνθήκες (ζέστη, ηλιοφάνεια) και φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής (μικρό βάθος, μικρός ρυθμός ανανέωσης νερού), πληρούνται ικανές προϋποθέσεις για να υπάρξει φυτοπλαγκτική άνθιση. Είναι αλήθεια πως το φαινόμενο παρατηρείται υπό την επίδραση αντικυκλωνικών συνθηκών, όπως αυτές που επικρατούν τις τελευταίες μέρες στην ευρύτερη περιοχή. Τέτοιες συνθήκες προκαλούν νηνεμία, κάτι που συνδέεται με τη μη ανανέωση των υδάτων στον Θερμαϊκό κόλπο.

 

Η μετέπειτα αποσύνθεση του φυτοπλαγκτού δημιουργεί υποξικές συνθήκες στα νερά του κόλπου με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ιχθυοπανίδα της περιοχής, καθώς και οι κοντινές καλλιέργειες μυδιών.

 

Αυτουργοί της υπόθεσης των ερυθρών παλιρροιών στον Θερμαϊκό κόλπο είναι μερικά είδη τριών γενών δινομαστιγωτών, του Noctiluca, του Prorocentrum κι του Dinophysis, με το τελευταίο μάλιστα να παράγει τοξίνες που στο παρελθόν έχουν δράσει επιβλαβώς σε βάρος ζωϊκών οργανισμών.

 

Περισσότερα μπορείτε να δείτε και στο enalionoffshore.gr.

 

 

Οι φωτογραφίες ανήκουν στην ομάδα του NorthMeteo. Παρακαλούμε σε περίπτωση αναδημοσίευσης να τοποθετείτε ενεργό σύνδεσμο της σελίδας μας: