Το παραπάνω βίντεο αναρτήθηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο από ένα ζευγάρι στην πόλη Timbercreek Canyon του Texas των ΗΠΑ. Αποτυπώνει έναν τύπο νέφους που δεν απαντάται ιδιαίτερα συχνά. Πρόκειται για ένα σχεδόν οριζόντιο σύννεφο το οποίο περιστρέφεται γύρω από έναν νοητό άξονα, καθώς μετακινείται στον ουρανό. Αναμφίβολα αποτελεί ένα εντυπωσιακό, όσο και σπάνιο, θέαμα, το οποίο όμως γεννά ερωτήματα. Τι ακριβώς είναι αυτό που φαίνεται στο βίντεο; Πώς και γιατί σχηματίζεται; Πόσο πιθανό είναι να το παρατηρήσει κανείς;

Το σύννεφο που αποτυπώνεται στο προηγούμενο βίντεο ανήκει στην κατηγορία των “στρεφόμενων” νεφών (roll clouds). Τα σύννεφα αυτού του τύπου ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια των “τοξοειδών” νεφών (arcus clouds), τα οποία συνδέονται, συνηθέστερα με συστήματα καταιγίδων. Η δημιουργία τους υποδηλώνει την παρουσία θερμοκρασιακών αναστροφών στην κορυφή τους, γεγονός που εξηγεί το αρκετά καλά ορισμένο σχήμα τους. Η περιστροφική κίνηση που τα χαρακτηρίζει οφείλεται στη γρήγορη αλλαγή της ταχύτητας ή/και της διεύθυνσης του ανέμου στο ύψος της θερμοκρασιακής αναστροφής. Αυτή ακριβώς η διάτμηση του ανέμου εξαναγκάζει το σύννεφο να περιστραφεί γύρω από το νοητό άξονα του.

Ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν, ένα roll cloud μπορεί να διατηρηθεί για αρκετές ώρες, ενώ η έκταση του μπορεί να προσεγγίσει τα μερικές εκατοντάδες χιλιομέτρα. 

Επιμέλεια-Σύνταξη: Θοδωρής Μ. Γιάνναρος, Φυσικός – Δρ. Φυσικής Περιβάλλοντος