Μια πιο ψυχρή υδάτινη επιφάνεια, οδήγησε πολλούς στη θεωρία της επικράτησης υψηλότερων γεωδυναμικών πάνω από το Β. Ατλαντικό, μια ενίσχυση του Αζορικού αντικυκλώνα και κατά συνέπεια την γέννηση βαρομετρικών χαμηλών σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη. Στατιστικά μια τέτοια διάταξη θα οδηγούσε τις ψυχρές πολικές ή αρκτικές αέριες μάζες εύκολα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Βλέπουμε μία “παρέλαση” ισχυρών βαρομετρικών χαμηλών στο Β. Ατλαντικό, Ιρλανδία, Σκωτία και Νορβηγία να μετρούν τις πληγές τους κάθε εβδομάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη να βρίσκεται κάτω από έναν στάσιμο, ισχυρό, ξεροκέφαλο αντικυκλώνα. Οι παρακάτω εικόνες συνοψίζουν τα όσα αναφέραμε.

Δορυφορική εικόνα του Β. Ατλαντικού χθες το μεσημέρι, με 3 κέντρα χαμηλών πιέσεων να βρίσκονται σε αρκετά νότια γεωγραφικά πλάτη, στη θέση που εχουμε συνηθίσει υψηλές πιέσεις τον χειμώνα (κυρίως):

 

Πρόβλεψη της πορείας των συστημάτων από το Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, στηριζόμενο στο τρέξιμο 18z του GFS, 12/12/2015:

 

Και GFS 06z:

GFS 06z

Τέλος, τα ύψη κυμάτων στις Αζόρες για τις 15/12 αναμένονται να προκαλέσουν σημαντικές καταστροφές και προβλήματα στη ναυσιπλοΐα μιας και θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν τα 9μ!

Ο καιρός συνεχίζει να μας εκπλήσει και εμείς πρέπει να βελτιώσουμε τις θεωρίες μας.

εικόνες από : cazatormentas.net