Εδώ γίνεται σχολιασμός των προγνώσεων του 12z κύκλου των προγνωστικών μοντέλων στις 13/1/2021 από τους διαχειριστές του NorthMeteo.

 

Μεγάλη αξία εκτός από την πρόγνωση και αυτό που βλέπουμε στους χάρτες κάθε προγνωστικού μοντέλου, έχει και η πιθανή εξέλιξη που μπορεί να υπονοήσει μία διάταξη μετεωρολογικών συστημάτων πάνω από την Ευρώπη. Το άρθρο αυτό έχει ως σκοπό να αναδείξει πιθανές τάση του καιρού πάνω από την Ευρώπη βάσει των πιο πρόσφατων αποτελεσμάτων των προγνωστικών μοντέλων.

 

Σας περιμένουμε και στη μεγάλη μετεο-παρέα μας στο northmeteo.gr στο facebook.

 


13/1/2020

18:00: Το 12αρι του GFS δίνει αρκετά χιόνια στα κεντρικά το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο έχει υποβαθμίσει το πέρασμα χιονοπτώσεων από τα βόρεια το βράδυ της Πέμπτης. Ομοίως και το parallel GFS. Το UKMO έχει εμφανίσει σοβαρή κυκλογένεση με χιόνια στα κεντρικά και πιθανόν στα βόρεια το Σαββατοκύριακο.

18:20: Κοντά στο κύριο τρέξιμο τα ensembles του GFS για το Σαββατοκύριακο. Κάποια σενάρια τέινουν να εμφανίζουν δυτικότερα την κυκλογένεση.

18:30: Το GEM ταυτίζεται με το UKMO και δίνει χιονοπτώσεις στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα το Σάββατο.

20:25: Συμφωνεί για το πέρασμα αύριο το Ευρωπαϊκό με πρόσκαιρο χιονόνερο και χιόνι στα κεντρικά και βόρεια. Χιονοπτώσεις επίσης δίνει το Σάββατο στα κεντρικά και βόρεια, ταυτιζόμενο σε ένα βαθμό με το GEM και το UKMO.

21:45: Ελαφρώς πιο δυτικά το χαμηλό του Σαββάτου από τον μέσο όρο των ensemble του Ευρωπαικού. Τα μέλη μοιρασμένα σε οτι αφορά τα χιόνια στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, με κάποια να δίνουν αρκετά χιόνια στα κεντρικά και βόρεια, και κάποια στα κεντρικά τμήματα κυρίως.