Με ασυνήθιστα θερμές συνθήκες μας υποδέχτηκε ο φετινός Οκτώβρης. Έχει ενδιαφέρον να δούμε πως φαίνεται να κυλάει το επόμενο δεκαπενθήμερο βάση των σημερινών προγνωστικών στοιχειών.

 

Ο φετινός Οκτώβρης μας υποδέχτηκε με θερμοκρασίες που τοπικά ξεπέρασαν και τους 30°C, ενώ το κοκτέιλ συμπληρώθηκε από αυξημένη υγρασία, αυξημένα ποσά Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα και κάποιους όμβρους στα κεντροβόρεια τμήματα της χώρας.

 

Δείτε επίσης: Μεταφορά Αφρικανικής σκόνης σε εξέλιξη – Έως πότε; (photo)

 

Αυτή κατάσταση φαίνεται να τερματίζεται την ερχόμενη Πέμπτη (8/10/2020), οπότε και οι άνεμοι θα στραφούν σε βοριάδες εκτοπίζοντας αυτήν την αποπνικτική κατάσταση αρκετά νοτιότερα. Η θερμοκρασία φαίνεται να επανέρχεται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, ωστόσο σημαντικές βροχές δεν θα έπρεπε να περιμένουμε σε αυτή τη μεταβολή του καιρού.

 

Στην ενότητα των Προγνώσεων μπορείτε να βλέπετε όλα τα νεότερα από την προγνωστική μας ομάδα σχετικά με την βραχυπρόθεσμη εξέλιξη του καιρού.

 

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ο καιρός δεν αποκλείεται να αλλάξει με περισσότερες βροχές σε μεγάλο μέρος της χώρας και μικρή πτώση της θερμοκρασίας. Αυτή η μεταβολή εξαρτάται από το κατά πόσο μία διαταραχή από την κεντρική Ευρώπη θα μπορέσει να κινηθεί λίγο νοτιότερα.

 

Ωστόσο, μετά από μία, κατά τα φαινόμενα, σύντομη μεταβολή 2-3ημέρου, ο καιρός φαίνεται και πάλι να βελτιώνεται. Οι θερμές αέριες μάζες από την Αφρική καραδοκούν, και όσο το επίκεντρο δράσης των ατμοσφαιρικών διαταραχών εντοπίζεται στην κεντροδυτική Ευρώπη, η χώρα μας θα παραμένει σε τροχιά νοτιάδων, υγρασίας, πιθανώς μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης και ίσως κάποιων ελάχιστων βροχών κυρίως στα δυτικότερα της Ελλάδας. Εάν επαληθευτεί ένα τέτοιο σενάριο, τότε η θερμοκρασία θα κυμαίνεται μεταξύ κανονικών και υψηλότερων από τα κλιματικά επίπεδα τιμών.

 

Τονίζουμε σε κάθε περίπτωση ότι το παρόν άρθρο αποτελεί μία εκτίμηση με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Ωστόσο, η τελική εξέλιξη του καιρού μπορεί να διαφέρει από την εκτίμηση αυτή.

 

Μπορείτε να ακολουθείτε το γκρουπ μας στο facebook και στο instagram, αλλά και το κανάλι μας στο youtube όπου αναμένεται συνεχής ενημέρωση με πλούσιο φωτο-βιντεο-ρεπορτάζ.