Έκτακτο Δελτίο: Επιδείνωση του καιρού στα βόρεια (7/3/22)

Ραγδαία μεταβολή του καιρού αναμένεται στη βόρεια Ελλάδα από αργά το απόγευμα της καθαράς Δευτέρας και μετά με βροχές και χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα.

 

Μέσα στην καθαρά Δευτερά αναμένουμε νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με πιθανούς όμβρους ή πρόσκαιρες βροχές στην ηπειρωτική Ελλάδα με έμφαση στα ορεινά-ημιορεινά τμήματα της χώρας.

Προς το απόγευμα αναμένεται οι βροχές να γενικευτούν και να ενταθούν στη δυτική Ελλάδα, οι οποίες μέσα στο βράδυ θα κινηθούν στη Μακεδονία και τη Θράκη. Πρόσκαιρες βροχές θα σημειωθούν το απόγευμα και στην Θεσσαλία.

Μέσα στο πρωί της Τρίτης τα φαινόμενα εξασθενούν παντού. Όμως από το απόγευμα της Τρίτης και μετά νέο κύμα βροχοπτώσεων θα απασχολήσει την κεντροδυτική Μακεδονίας, τα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο με παροδικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά της Μακεδονίας και ημιορεινά (άνω των 500 μέτρων) της Θεσσαλίας.

Οι άνεμοι σταδιακά στρ΄φονται σε βόρειους που θα ενισχυθούν φτάνοντας στο κεντροβόρειο Αιγαίο και τα 7-8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε πτώση, δεν θα ξεπεράσει το μεσημέρι της Τρίτης τους 5-7°C στα βόρεια, τους 9-12°C στα κεντρικά και τους 12-14°C στα νοτιότερα.

 

Το διάστημα 23:00 – 05:00

Αυτή η σύντομη μεταβολή του καιρού θα επηρεάσει κατά βάση το γεωγραφικό διαμέρισμα της Μακεδονίας με ισχυρές βροχές και πιθανές καταιγίδες στα νοτιότερα τμήματα αυτής λίγο πριν την αλλαγή της ημέρας και μέχρι το πρώτο φως της Τρίτης. Ισχυρές χιονοπτώσεις αναμένονται άνω των 400-500 μέτρων, οι οποίες μέσα στα ξημερώματα πρόσκαιρα ίσως εκδηλωθούν και σε πεδινά τμήματα (πχ. νομός Κιλκίς, δυτικά του νομού Θεσσαλονίκης, νομός Σερρών) και άνω των 200-300 μέτρων στις υπόλοιπες περιοχές της Μακεδονίας. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν μέσα στο πρωί και θα αποκτήσουν παροδικό χαρακτήρα για το υπόλοιπο της Τρίτης (8/3/2022).

 

Θεσσαλονίκη

Νεφώσεις με πιθανότητα για παροδικές βροχές ή όμβρους μέσα στην Καθαρά Δευτέρα. Από το βράδυ ένταση των φαινομένων με ισχυρές βροχές και χιονοπτώσεις άνω των 300 μέτρων. Νωρίς το πρωί δεν αποκλείεται να σημειωθεί πρόσκαιρη χιονόπτωση ή χιονόνερο και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα παρουσιάζουν παροδικά χαρακτήρα μέχρι το τέλος της ημέρας με τις χιονοπτώσεις να περιορίζονται άνω των 300-500.

Οι άνεμοι σταδιακά βορειοδυτικοί 3-5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία την Τρίτη από 2°C έως 5°C.

 

Αττική

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις μέσα στην Καθαρά Δευτέρα, παροδικά αυξημένες στα ορεινότερα του νομού με πιθανότητα για όμβρους προς το απόγευμα. Μέσα στην Τρίτη ανάπτυξη νεφώσεων με βροχές κατά τόπους τις μεσημβρινές ώρες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν πρόσκαιρα άνω των 800-1000 μέτρων.

Οι άνεμοι αρχικά από νότιες διευθύνσεις 2-3 μποφόρ, μέσα στην Τρίτη θα στραφούν σε πιο βόρειους ασθενείς με τάση ενίσχυσης μέσα στη μέρα.

Η θερμοκρασία την Τρίτη από 5°C έως 12°C.

 

Related posts

Λευκή πολιορκία στην Αττική – Τα τελευταία στοιχεία

Σάββατο 20/1/24: Λευκή πολιορκία στην Θεσσαλονίκη

Μια ματιά στις επόμενες ώρες 09/01/2024