Με το Ελληνικό αλφάβητο βαφτίζονται πλέον οι τυφώνες στον Ατλαντικό

Το Ελληνικό αλφάβητο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για 2η φορά στην ιστορία αυτή την περίοδο των τυφώνων του Ατλαντικού

Η περίοδος του τυφώνων του 2020 στον Ατλαντικό έχει ξεκινήσει πολύ δυναμικά σπάζοντας ρεκόρ πολλών ετών, οπότε υπάρχει περίπτωση ο αριθμός των τροπικών καταιγίδων να ξεπεράσει την ήδη υπάρχουσα λίστα με 21 ονόματα που χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση συστημάτων αυτών.

Φέτος στην περιοχή του Ατλαντικού έχουν υπάρξει ήδη 15 ισχυρά τροπικά συστήματα στα οποία έχει δοθεί ονομασία. Ο αριθμός αυτός είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο για το σημείο της σεζόν που βρισκόμαστε τώρα. Σκεφθείτε ότι σε μία ολόκληρη σεζόν κατονομάζονται κατά μέσο όρο μόνο 12 κυκλώνες!  Σημειώνεται ότι στον Ατλαντικό Ωκεανό, ως εποχή των τυφώνων (hurricane season) θεωρείται επισήμως η περίοδος από την 1 Ιουνίου έως τις 30 Νοεμβρίου.

Με τόσες πολλές καταιγίδες πριν από την κορύφωση της εποχής των τυφώνων του Ατλαντικού, που είναι στις 10 Σεπτεμβρίου, φαίνεται όλο και πιο πιθανό να χρειαστεί ένα διαφορετικό σύστημα για να ονομαστούν τα υπόλοιπα τροπικά συστήματα. Τα ονόματα που δίνονται σε τροπικές καταιγίδες και τυφώνες στη λεκάνη του Ατλαντικού καθορίζονται εδώ και χρόνια από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO).

«Σε περίπτωση που σε μία σεζόν χρειαστεί να κατονομαστούν περισσότεροι από 21 τροπικοί κυκλώνες στη λεκάνη του Ατλαντικού, οι επιπλέον θα πάρουν ονόματα από το ελληνικό αλφάβητο», δήλωσε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων της Αμερικής (National Hurricane Center).

 

Η ελληνική ονομασία των κυκλώνων σε περίπτωση που ξεπεράσουν τους 21

 

Αυτό σημαίνει ότι η 22η ονομασία καταιγίδα θα πάρει το όνομά της από το πρώτο γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου, Alpha, ακολουθούμενο από το δεύτερο γράμμα, Beta και ούτω καθεξής. Συνολικά, υπάρχουν 24 γράμματα στο ελληνικό αλφάβητο που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

 

Από τότε που ξεκίνησαν τα ονόματα των τροπικών καταιγίδων και των τυφώνων στα μέσα του 1900, υπήρξε μόνο ένα έτος όπου υπήρξαν περισσότερες από 21 ονομασμένες. Αυτό ήταν το 2005, όπου για πρώτη φορά στην καταγεγραμμένη ιστορία χρειάστηκε να γίνει η χρήση του ελληνικού αλφάβητου. Τότε ο αριθμός των τροπικών κυκλώνων ξεπέρασε τους 28. «Ήταν η χρονιά όπου συνέβησαν ιστορικοί τυφώνες, όπως η Κατρίνα, η Ρίτα και η Γουίλμα και ήταν πρώτη φορά που οι μετεωρολόγοι έπρεπε να καταφύγουν στη χρήση του ελληνικού αλφαβήτου για την ονομασία τροπικών κυκλώνων», δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO).

 

Related posts

Σαν καλοκαίρι σήμερα: Μια ανάσα από τους 30 βαθμούς σήμερα σε 8 περιοχές της Ελλάδας [λίστα]

Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας – Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα

Το 2023 μας εγκαταλείπει ως η χειρότερη χρονιά για το κλίμα και το περιβάλλον στη Γη