Το ECMWF προχωράει σε πολιτική ανοιχτών δεδομένων

Το Ευρωπαϊκό Μετεωρολογικό Κέντρο ECMWF προχωράει σε πολιτική ανοιχτών δεδομένων καθιστώντας τα πλέον διαθέσιμα στο ευρύ κοινό.

 

Σε μία ιστορική κίνηση αλλαγής της πολιτικής χρήσης των δεδομένων προχώρησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο μετεωρολογικών προβλέψεων μεσαίου εύρους (ECMWF) στις 7/10/2020 καθιστώντας πλέον τα προγνωστικά δεδομένα του πλέον ανοιχτά σε όλους ακολουθώντας την οδηγία της ΕΕ για πολιτική ανοιχτών δεδομένων.

 

Πιο συγκεκριμένα οι μεσαίου εύρους και μακροπρόθεσμες προγνώσεις του ECMWF θα απεικονίζονται ελεύθερα μέσω χαρτών θερμοκρασίας, ανέμου, υετού, νεφών, ύψους ωκεάνιων κυμάτων και μιας σειράς πολλών ακόμα παραμέτρων. Το ECMWF δίνει αρκετό βάρος στη προγνωστική μέθοδο ensembling, δηλαδή τη μέθοδο παραγωγής περισσότερων από ενός προγνωστικών σεναρίων, προσφέροντας έτσι πληροφορίες που αφορούν την πιθανότητα εκδήλωσης κάποιου φαινομένου. Με τον τρόπο αυτό παρέχει τη δυνατότητα προσέγγισης των πιθανοτήτων ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων όπως οι τροπικοί και υποτροπικοί κυκλώνες.

 

Έως σήμερα, πλήρη πρόσβαση στα δεδομένα του ECMWF κατείχαν μόνο εθνικές μετεωρολογικές υπηρεσίες, οι οποίες ήταν μέλη/συνεργάτες ή εμπορικοί πελάτες του. Μόνο ένα μικρό τμήμα των δεδομένων του Ευρωπαϊκού κέντρου ήταν διαθέσιμο στο ευρύ κοινό.

 

Πλέον τα δεδομένα δεν είναι απλά διαθέσιμα δωρεάν σε όλους, αλλά επιπλέον οι χρήστες μπορούν να μοιράζονται και να αναδιανέμουν το υλικό βάση των κανονισμών που αναφέρονται Creative Commons licence (CC-BY 4.0).

 

Επίσης, μετά την απόφαση αυτή, ιστορικά δεδομένα πρόγνωσης και ανάλυσης και κλίματος που αναφέρονται στο παρελθόν (Meteorological Archival and Retrieval System ή MARS) γίνονται επίσης διαθέσιμα σε όλους. Το ECMWF για περισσότερες πληροφορίες προτρέπει τους ενδιαφερόμενους σε επικοινωνία μαζί τους.

 

Οι προαναφερόμενες ιστορικές αλλαγές λαμβάνουν χώρα στα πλαίσια της ενθάρρυνσης της ευρύτερης χρήσης δημόσιων δεδομένων στην Ευρώπη προς όφελος όλων. Μάλιστα, αναφέρεται στην σελίδα του ECMWF ότι αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα, καθώς αυτή η αλλαγή πολιτικής έχει το δυναμικό να ενεργοποιήσει την απαραίτητη, για την σύγχρονη κοινωνία, πρόοδο σε κοινωνικό, επιστημονικό και οικονομικό επίπεδο.

 

Γιατί το ECMWF προχώρησε σε μία τέτοια κίνηση; Στην ΕΕ τέθηκε σε ισχύ οδηγία για τα ανοιχτά δεδομένα και την περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα. Με αυτό τον τρόπο ενθαρρύνονται τα κράτη-μέλη της να διαθέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα δωρεάν για περαιτέρω χρήση με γνώμονα το κοινό όφελος.

 

Στο δια ταύτα, για να επισκευτείτε όλα τα δωρεάν διαθέσιμα πλέον προϊόντα μεσο/μακρο-πρόθεσμης πρόγνωσης του ECMWF μπορείτε να ακολουθήσετε αυτόν τον σύνδεσμο.

 

Στην εικόνα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε ένα δείγμα προϊόντων που είναι διαθέσιμα μέσω της σελίδα του ECMWF:

 

Πηγή: ECMWF

Related posts

Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας – Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα

Η Ευρώπη παραδίνεται στην κακοκαιρία ‑ Ανεμοι ρεκόρ και κύματα 12 μέτρων

Τραγωδία χωρίς τέλος στη Λιβύη: Στους 11.300 οι νεκροί της κακοκαιρίας Daniel